Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week persoonlijk voor u bereikbaar op: 030 - 69 14 620

Laatste verzorging en opbaren

Wanneer de schouwarts geweest is, kunt u ons bellen. De laatste verzorging van de overledene moet namelijk plaatsvinden. Dit mag altijd door de familie zelf verzorgd worden of samen met de uitvaartverzorger, verpleegkundige of onze verzorgingsmedewerkers.

Laatste verzorging

Het zelf (mee)verzorgen van de overledene kan steun bieden in het verwerkingsproces. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen toekijken of op het laatst het haar en de eventuele make-up verzorgen. Wij zullen u altijd vragen of u hiervan gebruik wilt maken.

Wij werken al jaren met tevredenheid samen met De Wit Overledenenzorg, een kleine lokale onderneming met een vast team, dat gespecialiseerd is in de laatste verzorging van de overledene thuis, of in een rouwcentrum. Zij zullen u stap voor stap zorgvuldig meenemen in het proces. Na de laatste verzorging is het aan u waar de opbaring tot aan de plechtigheid zal plaatsvinden. Thuis op bed, als dit mogelijk is, of in een rouwcentrum net wat voor u het beste voelt.

Opbaren
Het opbaren thuis, in een vertrouwde omgeving is een bijzondere ervaring voor de nabestaanden. Het gevoel dat je nog dicht bij elkaar kan zijn op de momenten dat men dat zelf wil, maakt het persoonlijk. We kunnen gebruik maken van bed- of kistkoeling, thantopraxie (een lichte vorm van balseming waar geen koeling bij nodig is) of een natuurlijke vorm met graszoden die besprenkeld worden met rozemarijnmelk en kwarts. Bij de natuurlijke koeling ontstaat een wasem in de kamer die een verkoelend effect heeft op het lichaam.

Bij opbaring   in een rouwcentrum kunt u meestal kiezen voor een eigen kamer. Hiervoor ontvangt u voor deze dagen een eigen sleutel. U kunt op elk moment van de dag deze ruimte bezoeken. Tijdens een “reguliere” opbaring in het rouwcentrum zult u altijd een afspraak moeten maken vooreen bezoek aan uw dierbare.

Hoe gaat het in geval van euthanasie?
Voor de laatste verzorging en alles wat daarop volgt maakt het niet uit hoe iemand overleden is. In geval van euthanasie waarschuwt uw huisarts de gemeentelijke schouwarts voor aanvullend onderzoek omdat euthanasie gezien wordt als een onnatuurlijke dood. Nadat het lichaam is vrijgegeven gaat alles op dezelfde wijze als bij overlijden door een natuurlijke doodsoorzaak. Het is wel mogelijk, wanneer de datum van de betreffende euthanasie is vastgesteld, de uitvaart locatie, dag en tijdstip al vast te leggen.

Scroll naar boven

Vraag aan per email of per post

Email
of per Post
Vul uw gegevens in om het wilsbetuigingsboekje per email als .pdf ontvangen